Mnohé potraviny jsou prospěšné pro správnou funkci střev, zejména pokud jde o množství živých mikroorganismů. Jíst potraviny bohaté na probiotické mikroorganismy může pomoci vašemu trávicímu systému účinněji fungovat, a tím zároveň přispívat k zdravějšímu imunitnímu systému a celkovému zdraví.
Je pravděpodobné, že Vás v prvé řadě napadne začít více konzumovat jogurty, a i když je to určitě úžasný zdroj dobrých bakterií, není jediný! Existuje široká škála jiných fermentovaných, probiotických potravin, které můžete ve své stravě zahrnout.
Mezi ně patří:
- kefír
- kimchi
- brynza
- kysané zelí
- kombucha
- olivy
- miso
- tempeh
- kokosový jogurt
Abychom se dopracovali ke zdraví prospěšné symbióze s mikroorganismy, je zapotřebí je dobře krmit. Dobře krmit bakterie znamená, že potrava je bohatá na vlákninu, zejména:
- ovoce
- zeleninu
- ořechy, semínka
- celozrnné obiloviny
- luštěniny

Pohybová aktivita, pobyt v přírodě, jóga a meditace má také velmi pozitivní vliv na naše mikroorganismy.
Faktory životního stylu poškozující mikrobiom:
Jednoduché cukry, průmyslově zpracované potraviny, rafinované rostlinné oleje, stres, antibiotika, hnojiva, herbicidy, pesticidy, alkohol a příliš velký důraz na hygienu.
Živíme-li ty „špatné bakterie“, které se rychle rozmnožují tak vytlačujeme ty „dobré bakterie“, které napomáhají našemu imunitnímu systému a celkovému zdraví.
Věděli jste, že?
Složení mikrobiomu má dopad na imunitní systém, zánětlivé onemocnění střevní sliznice, dispozice ke vzniku civilizačních onemocnění, úspěšnost hubnutí a dokonce i na náladu
Ke správnému bakteriálnímu osídlení organismu dochází už během přirozeného porodu, na rozdíl od porodu císařským řezem, kdy nedochází k předání mikrobioty od matky.
Dál se vývoj udržuje kojením, přechodem na pevnou stravu a poznáváním okolního světa.
Čím větší rozmanitost mikrobiomu si během dospívání vypěstujeme, tím pozitivnější to bude mít zdravotní vliv.
Připravila jsem pro Vás řecký salát s cizrnou, který podporuje rozvoj mikrobioty.
Budeme potřebovat (pro 2 osoby)
- 2 šálky vařené cizrny
- půl salátové okurky, nakrájené
- 1 šálek listového salátu
- 1 šálek cherry rajčat
- půl červené cibule, nakrájené
- 1 zelená paprika , nakrájená
- čtvrt šálku vypeckovaných černých oliv
- čtvrt šálku nakrájeného sýru feta nebo balkánského sýru
- hrst dýňových semínek
- čerstvě namletý pepř, himalájská sůl

Postup
Promíchejte cizrnu, okurku, rajčata, cibuli, papriku, dýňová semínka, olivy a sýr. Pokapejte citrónovou šťávou a extra panenským olivovým olejem. Nakonec ochuťte pepřem a solí.